5 moduri in care poti economisi combustibil

preturi tractari auto

In aceste vremuri cu multiple provocari din punct de vedere economic, a face economie la combustibil este mai important ca niciodata. Preturile la combustibili fluctueaza tot timpul, dar acesta este un cost constant pentru familiile care depind de autoturisme pentru trransportul de zi cu zi. Din fericire, sunt cateva moduri in care putem economisi combustibil. Pentru asta, avem nevoie sa fim atenti la cativa factori cum ar fi consumul de combustibil, obiceiurile din trafic, preturi comparative in diferite locatii de unde alimentam si altele. Mai jos avem cateva din cele mai importante feluri de a economisi combustibil.

Principiile economiei de combustibil

Consumul de combustibil se calculeaza in litri la suta de kilometri. In medie in Romania combustibilul consumat reprezinta aproximativ 15 procente din venitul unei familii, astfel fiind una dintre cele mai mari cheltuieli.

Consumul poate varia semnificativ la aceeasi masina. Acesta depinde de o varietate de factori cum ar fi:

 • Tipul de masina, greutatea ei, cilindree. O masina mica, ecnomica va avea un consum mai mic decat un SUV de dimensiuni mari.
 • Stilul de condus, viteza, accelerari sau franari bruste.
 • Folosirea aerului conditionat.
 • Conditia in care se afla vehiculul. Componente cum ar fi filtrul de aer, bujii, calitatea uleiului din motor, uzura anvelopelor, starea motorului, acestea toate pot afecta economia de combustibil.
 • Conditiile de trafic.
 • Calitatea drumurilor si altitudinea. Drumurile mai rele sau cu inclinatii mari vor necesita mai mult combustibil decat un drum bun si fara inclinatii mari. Condusul urban solicita mai tare motorul masinii, rezultand un consum mai mare decat condusul pe autostrada.
 • Calitatea combustibilului.

Acestia sunt cativa factori care afecteaza consumul de carburant. Deoarece consumul este afectat de atat de multi factori, este important sa fim atenti la toate aspectele legate de vehicul si de stilul de condus pentru a face economie.

De ce economia de combustibil e atat de importanta

Din mai multe motive:

 • Te ajuta sa economisesti bani. Chiar si cativa lei pe luna se aduna in timp.
 • Masina ta va fi mai eficienta. Cand conduci economic, nu mai e nevoie de atatea drumuri la peco.
 • E mai bine pentru mediul inconjurator. Folosesti mai putin si poluezi mai putin.
 • Esti mai constient de felul in care conduci. Aceasta te tine mai in siguranta si prelungeste si viata masinii tale.

Cand te concentrezi pe un condus economic, deasemenea tinzi sa fii mai atent la mentinerea masinii tale intr-o stare cat mai buna si sa fii mai grijuliu cu ea.

Cum sa economisim combustibil

Aici gasiti cateva din cele mai bune practici pentru un consum redus

Evitati traficul

Statul in trafic cu motorul pornit este cel mai mare inamic al economiei de combustibil. De asemenea uzeaza si mtorul masinii mai accentuat, acesta functionand fara o presiune adecvata de ulei atunci cand stam pe loc cu motorul pornit pentru perioade lungi de timp.

 • Cautati cele mai bune rute inspre munca si alte destinatii pentru minimizarea traficului.
 • Cand se poate, alegeti sa circulati in afara orelor de varf.
 • Folositi diverse aplicatii disponibile, care va vor arata cea mai eficienta ruta.

Cu cat petreceti mai putin timp in trafic, cu atat veti avea un consum mai eficient.

Reduceti greutatea din masina

Cu cat cantareste mai mult autoturismul, cu atat va consuma mai mult. Poti sa-i reduci greutatea eliminand lucrurile care nu sunt necesare. In afara de lucruri esentiale, cric, cheie de roti, trusa de prim ajutor, etc, nu folosi masina pe post de depozit. Verificati in portbagaj si indepartati tot ce nu este necesar. De asemenea daca aveti portbagaj suplimentar pe plafonul masinii, acesta trebuie indepartat daca nu este folosit.

Combinati traseele

Un mod simplu de a economisi este acela de a face mai putine drumuri. Iata cum.

 • Combinati traseele cand e posibil, decat sa faceti cate un drum pentru fiecare necesitate. De exemplu mergi la sala, mergi la magazin sa-ti iei mancare si pe drum inapoi iei si copilul de la scoala si ai rezolvat totul cu un singur drum.
 • Folositi masina impreuna cu alti colegi sau prieteni. Mergeti mai multi in masina si folositi pe rand masina fiecaruia.
 • Daca aveti mai multe masini in familie, faceti-va programul astfel incat sa calatoriti impreuna cat mai mult posibil, decat sa folositi si a doua masina.

Evitati sa franati sau sa accelerati brusc

Stiai ca felul in care conduci iti afecteaza consumul masinii? Un condus mai dur, unde franezi si accelerezi repede si mai des decat este necesar va duce la un consum mai mare de combustibil. Franele accentuate nu numai ca maresc consumul, dar uzeaza mult mai repede placutele de frana si discurile, aceasta ducand la costuri mai ridicate de intretinere.

Intretinerea masinii

Intretinerea corecta a masinii duce la o economisire a combustibilului.

 • Revizie regulata si la timp

Scimbul de ulei se face la timp si cu tipul de ulei prevazut de producator. Totodata se schimba toate filtrele, inclusiv filtrul de aer poate avea un impact negativ asupra consumului.

 • Verificati cauciucurile

Asigurati-va ca acestea sunt in stare buna, directia reglata, si presiunea optima in roti.

 • Verificati motorul

Daca e aprins vre-un martor in bord, aflati ce anume cauzeaza eroarea si rezolvati problema. Mentineti toate lichidele la un nivel optim: lichid de frana, transmisie, antigel.

Economia de combustibil depinde de multi factori

Daca vrei sa-ti imbunatatesti consumul de carburant, trebuie sa iei in considerare toate aspectele legate de vehicul cat si de stilul de condus. Tractari auto Oradea Non Stop va ureaza drum Bun! Pentru orice probleme legate de trafic ne puteti contacta la numarul de telefon 0771346915.

24h/Non Stop